Proljetno čišćenje računala

computer centar čišćenje

Proljeće je, što znači proljetno čišćenje, ali zaboravite na metle i usisavače, vrijeme je za čišćenje računala. Cilj nam nije čišćenje površinskih nečistoća i prašine, već digitalno čišćenje samog sustava računala čime ga možemo znatno ubrzati i učiniti efikasnijim. Skuhajte si kavu, pripremite udobnu stolicu i krenimo!

Uklonite programe koje ne koristite

Osim što nekorišteni programi zauzimaju prostor na hard disku, neki od njih nepotrebno opterećuju sustav čak i kada se ne koristite. Pojedini programi mogu predstavljati i sigurnosni rizik ukoliko nisu na najnovijoj verziji.

computer centar brisanje

Na sustavu Windows 10, programe možete ukloniti na način da otvorite Start  > Settings > System > Apps & features. Tu ćete pronaći popis svih instaliranih programa na vašem računalu. Odaberite program koji ne koristite, stisnite Uninstall i pratite daljnje upute kako bi uspješno izvršili proces uklanjanja programa.

Uklonite viruse i druge zlonamjerne softvere

Virusi i zlonamjerni softveri koji se mogu nalaziti na vašem sustavu, najčešći su uzroci usporenog rada računala. Windows sustav dolazi sa integriranom antivirusnom zaštitom, ali ta zaštita nije 100% učinkovita. U većini slučajeva korisnici sami instaliraju viruse i zlonamjerne softvere prilikom instalacije drugih programa, a da toga nisu ni svjesni.

malwarebytes

Malwarebytes

Malwarebytes je jedan od najboljih programa za detekciju virusa na vašem sustavu. Potpuno ga besplatno možete nabaviti ovdje i koristiti njegove funkcije skeniranja sustava i uklanjanja virusa. Dolazi sa 14 dana probnom Premium verzijom programa koja aktivno štiti vaš sustav od virusa te se nakon probnog roka može i dalje koristiti za manualno pokretanje skeniranja sustava i uklanjanje virusa.

Junkware Removal Tool

Junkware Removal Tool je izuzetno koristan, besplatan alat za uklanjanje zlonamjernog softvera sa računala, tj. softvera koji vam bez vašeg pristanka prikazuju reklame, kradu podatke, mijenjaju postavke na računalu, web preglednicima i slično. Alat nije potrebno instalirati, jednostavno ga nabavite ovdje i pokrenite. Preporučamo da ga spremite na USB stick i pokrenete svaki tjedan kako bi održali računalo čistim.

Očistite web preglednik i sustav od privremenih datoteka

U današnje vrijeme puno vremena provodimo na web preglednicima. Posjećujemo različite društvene mreže, pregledavamo slike i video uratke, preuzimamo datoteke i slično. Kako bi web preglednici mogli prikazati sav taj sadržaj, moraju privremeno spremiti datoteke na računalo. U većini slučajeva, te datoteke ostanu spremljene na računalu i nakon što više nisu potrebne te na taj način nepotrebno zauzimaju prostor.

chrome browsing

Privremene datoteke web preglednika možete ukloniti na način da otvorite svoj web preglednik, u našem primjeru to je Google Chrome, stisnete na tri vertikalne točkice u gornjem desnom kutu prozora te odaberete Settings > Show advanced settings… > Clear Browsing Data. U prozorčiću koji se otvori odaberite samo Cookies and other site and plugin data, Cached images and files i Hosted app data kao datoteke koje želite obrisati, te pod Obliterate the following items from padajućem izborniku odaberite the beginning of time kako bi obrisali sve nepotrebne datoteke, a ne samo one koje su kreirane taj dan.

disk cleanup

Programi i aplikacije unutar Windows sustava također privremeno spremaju datoteke. Programi prije nego što se zatvore obično izbrišu te datoteke ali u nekim slučajevima te datoteke ostanu neizbrisane. Kako bi uklonili privremene datoteke sustava, možemo koristiti Disk Cleanup alat. Disk Cleanup pokrenemo na način da stisnemo tipku Start te u tražilici upišemo Disk Cleanup i odaberemo isti na prikazanoj listi rezultata. Ukoliko nas upita koju particiju želimo očistiti, odaberemo željenu particiju i stisnemo OK. U slijedećem prozorčiću koji se pojavi, odaberemo sve vrste datoteka koje želimo izbrisati te stisnemo OK. U poruci koja se pojavi stisnemo Delete Files kako bi izvršili brisanje.

Organizirajte svoj sustav

Organiziranje sustava nije puno drugačije od organiziranja drugih stvari. Kao što vam u vašim domovima ladice i ormari pomažu da stvari organizirate na način da uvijek znate gdje ih pronaći, tako i na vašem sustavu možete koristiti mape i podmape tj. foldere i subfoldere za organiziranje vaših datoteka. Držanje velikih količina datoteka na radnoj površini sustava ne samo da izgleda neuredno nego i usporava sam sustav, dok nasumično bacanje svih datoteka u jedan folder znatno usporava pronalazak željenih datoteka u trenutku kada su vam potrebne.

computer centar organiziranje

Kako bi organizirali svoj sustav, najbolje je napraviti strukturu foldera na način da vam kasnije bude lakše pronaći ono što tražite. Nemojte samo ubaciti sve slike u folder naziva ‘Slike‘, već unutar tog foldera kreirajte subfoldere (folderi unutar foldera) s odgovarajućim nazivima poput ‘Marko i Ana vjenčanje‘, ‘Ljetovanje‘ i ‘Samo za odrasle‘. Njih možete dalje razvrstati za još detaljniju organizaciju, npr. slike unutar foldera ‘Ljetovanje‘ razvrstajte u subfoldere po godinama, lokacijama ili oboje.

Za kreiranje novih foldera potrebno je unutar već postojećih foldera ili na radnoj površini stisnuti Desni klik miša > New > Folder te upisati željeni naziv

Backup

Prilikom organizacije sustava, nemojte zaboraviti izbrisati duplikate datoteka kako bi oslobodili prostor na računalu. Također, ukoliko do sada niste instalirali jedan od programa za backup podataka poput Google Drive ili OneDrive, učinite to odmah. Osim što pomoću ovih programa svojim datotekama možete pristupiti gdje god se nalazili, u slučaju kvara računala ili slučajnog brisanja podataka, vaše datoteke ostaju sačuvane online.

Trebate pomoć?

Ukoliko vam je sve ovo komplicirano ili jednostavno nemate vremena, mi vam možemo pomoći. Computer Centar osim servisiranja računala, laptopa i ostale opreme, obavlja i usluge čišćenja vašeg uređaja od virusa i prašine te instalaciju antivirusnih softvera i softvera za backup podataka. Pronađite nas u našim poslovnicama u Rijeci, Puli i Zagrebu ili na našoj Facebook stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *